De historie van Liever ier as Tuus

Liever Ier As Tuus (in de volksmond LIAT) in zijn huidige vorm is opgericht op 16 september 2002 in een boerenschuur bij Janus Smits in Ellemeet. Het aantal muzikanten was twaalf, normaliter werd er in de schuur ook gerepeteerd en bij extreme kou  in de garage van Robert Jan. Er werd dan maandelijks en soms wel twee maandelijks gerepeteerd, optredens hadden we toen nog niet en niemand wist wie LIAT was. Het eerste optreden was op een feestje voor Rini en Gisela in den Osse bij Brouwershaven. Omdat velen er toch veel plezier hadden in het spelen werden de repetities geïntensiveerd en werd er besloten om ons in te schrijven voor het Ijsselsteinse Dweilfestival. Kostuums hadden we niet het was een wit T-shirt met opgestreken opdruk van onze naam en een spijkerbroek met geel petje. In de uitslag eindigden we ergens in de middenmoot maar voor ons was het een leuke ervaring om aan zo’n dweildag mee te doen.

Schokkend was deze notering in de uitslag niet maar toch werd er in de eilandelijk pers aandacht aan besteed. Dit resulteerde in een uitnodiging om te komen spelen op de havendag in augustus 2003 in Zierikzee. Dit is één van memorabele optredens in onze korte geschiedenis maar één die nooit te vergeten is. Na een uurtje spelen op de havenkade werd besloten om met zeventien man op een klein bootje van trompettist Willem Bouwman in de haven van Zierikzee te gaan varen.

Dat ons optreden in Ijsselstein niet onopgemerkt was geweest bleek een aantal maanden later toen we een uitnodiging kregen om in oktober in Haarlem te komen spelen op het eerste lustrum van Meidenkapel “Ladies First”. Aan dit festival deden zestien dweilbands mee en wij sleepten daar de derde prijs in de wacht.

Door deze uitslag kreeg de naam LIAT weer meer bekendheid en was het voor ons het teken om eens te gaan omzien naar een nieuwe outfit. Via internet werden kleurrijke kostuums gevonden.

Het eerste optreden in deze nieuwe outfit was de intocht van Sinterklaas in Zierikzee. Een optreden wat veel stof deed opwaaien want voor het eerst in de geschiedenis werd de goedheilig man niet door de plaatselijke Harmonie binnen gehaald maar door een Dweilband. Zelfs in Provinciale krant werd hier aandacht aan besteed.

Veel ongeloof en positieve reacties dat zo’n band van ons mooie Schouwen komt. Dat dit niet onopgemerkt blijft bleek wel uit de aanvraag die we hierna kregen. Op 18 mei zou de Hr. Herman Doeleman directeur van Koninklijke Zeelandia uit Zierikzee afscheid nemen en wij waren uitgenodigd om dit afscheid in Hotel de Zeeuwse stromen in Renesse luister bij te zetten. Voor ons een onvergetelijke avond, alle binnen en buitelandse gasten werden vanuit het hotel met begeleiding van ons over het strand gebracht waar in een strandtent het feest verder ging.
Dit is in kort de geschiedenis en hoogte punten van LIAT een dweilband die volop in beweging is en waar soms unieke optredens uit volgen.
Op 15 December 2007 bestond Liever Ier As Tuus 5 jaar. Toen hebben ze wederom nieuwe outfit gekregen, en dat is de outfit die ze nu nog dragen …